2022-03-04 12:43:40• hírek • Szatmár.ro

Figyelem: az ingyen utazó nyugdíjasok is havonta ki kell váltsák a bérletet

illusztráció, archív felvétel
illusztráció, archív felvétel

Mint arról már több ízben is beszámoltunk, március 1-jétől minden olyan nyugdíjas ingyenesen utazhat a Transurban járatain, akinek havi illetménye nem haladja meg a 2500 lejt. Ez mintegy 25.000 szatmári nyugdíjas számára jelent ingyenes utazási lehetőséget a városban.  

Mindazon szatmári lakcímmel rendelkező nyugdíjasoknak, akik igénybe vennék az ingyenes tömegközlekedési lehetőséget, minden hónapban ki kell váltaniuk egy erre feljogosító bérletet. Ugyanakkor olvasóink közül többen is jelezték, nem értik miért kell minden hónapban új bérletet igényelniük, sokan úgy érzik, fölösleges bürökrációra kényszerítik őket.


„Nagyon örülök a lehetőségnek és hálás vagyok az ingyenes utazási lehetőségért, viszont azt nem értem, miért nem elegendő évente, esetleg fél évente kiváltani a bérletet. Sokunk számára jelentene könnyebbséget, ha megspórolhatnánk ezt a szerintem fölösleges ügyintézést. Az állandó bürokrácia csak megnehezíti az emberek életét, és ez most is tetten érhető” – írja szerkesztőségünknek az egyik nyugdíjas olvasónk.



Annak érdekében, hogy hivatalos válasszal szolgálhassunk, szerkesztőségünk Molnár Csabát, a Transurban technikai igazgatóját kérte meg, válaszoljon a feltett kérdésre.

A cég képviselője elmondta, megérti a panaszosok problémáit, viszont mivel a nyugdíjak értéke gyakran változik, szükség van rá, hogy ezt minden hónapban újra és újra ellenőrizzék. De nem ez az egyetlen oka mindennek: „Mivel ezt a nyugdíjasok számára létrehozott kedvezményt a polgármesteri hivatal finanszírozza, cégünk minden hónapban köteles közölni az önkormányzattal, hányan igényelték a kedvezményes bérleteket. Amennyiben valakinek a havi illetménye meghaladja a 2500 lejt, az következő hónaptól fogva már nem lesz jogosult a kedvezményre, illetve, ha elhalálozott, szintén nincs miért fizessen érte következő hónaptól az önkormányzat” – magyarázta Molnár Csaba.

„Ezt másképpen nem tudjuk kézben tartani. A cégnek pedig csak azt fizeti ki a polgármesteri hivatal a bérleteket, ha azokat alá tudják támasztani. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a kedvezményes utazást igénylő nyugdíjasok minden hónapban eljöjjenek hozzánk és kiváltsák a bérletet. Ennek ez az egyetlen módja. Első alkalommal valóban macerásabb, mert el kell készíteni a fényképes igazolványt, de a következő hónapokban már könnyebben megy.” – tette hozzá a cég képviselője.

A bérleteket a jegyértékesítő bódéknál melyekből összesen 7 van a városban, illetve a Transurban székhelyén lehet kiváltani az alábbiak felmutatásával: személyazonossági igazolvány eredetiben és fénymásolat formájában, az előző hónapra vonatkozó nyugdíjszelvény fénymásolata, illetve egy 2x3 centiméteres fotó.

Transurban-bódékat találnak: az Eötvös (Cuza Voda) utcán, Nagypiacnál, Golescu hídnál, 17-es lakónegyedben, az Unionál, Carpați II-ben, valamint a CFR vasútállomás közelében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: